http vs https

http vs. https

Ha jól megfigyeltétek minden egyes URL cím „http://”-vel vagy „https://”-sel kezdődik.

Na de járjunk utána miért is fontos ez.

Mi az a HTTP?

A HTTP a HyperText Transfer Protocolnak a rövidítése. Ez a rendszer az információk továbbítására és fogadására szolgál a kiszolgáló és az ügyfél között. A HTTP megkönnyíti a számítógép és a meglátogatott webhely közötti kommunikációt.

A HTTPS és annak fontossága

Az internet növekedésével egyre több weboldal született és egyre nagyobb mennyiségű információt tartalmaztak a weboldalak. Az információ biztonság érdekében, létrehoztak egy védettebb formát HTTP Secure-t (HTTPS) ami a HTTP kiterjesztése. A HTTPS a titkosításhoz a Transport Layer Security (TLS) protokollt vagy Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használ.

A Transport Layer Security (TLS) egy protokoll, amely hitelesítést, adatvédelmet és adatintegritást biztosít a kommunikáló csatornában. Mindennapokban legszélesebb körben alkalmazott biztonsági protokoll, amelyet a webböngészők és egyéb alkalmazások használnak. Ez a tanúsítvány megköveteli az adatok biztonságos cseréjét egy hálózaton keresztül, fájlátvitel, webböngészési munkamenetek, VPN-kapcsolatok, távoli asztali munkamenetek során.

A TLS a Netscape Secure Sockets Layer (SSL) protokolljából fejlődött ki, és igazából felváltotta az SSL-t. Bár az SSL vagy és a TLS kifejezéseket továbbra is használják.

A másik nagy előnye a SSL tanúsítványt használó oldalaknak növelhetik keresési rangsorukat (SEO), mert a Google 2014 augusztusában jelentette be, hogy a HTTPS is rangsoroló jel lesz a weboldalaknál.

Tehát a https főbb célja, az adatok titkosítása

Akkor végsősoron mi is a haszna a titkosításnak?

Az adott weboldalt böngészve igazoltan a vállalkozás tárhelyéről elérhető verziót olvassa. Nem fog belefutni eltérített, adathalász oldalakba, és nem utolsó sorban nem tudják eltéríteni netes vásárlásait, hogy a későbbiekben ellopják fizetési adatait.

Scroll to Top